13 June, 2018

Я сортую: перша спроба

Насправді, вже деякий час збираю поліетиленове пакування - маю невеличку коробку, куди все й складаю. Додалися невеличкі білі коробочки - теж не викидатиму, також є три пивні пляшки, котрі навряд чи приймуть у звичайних "гаражних" пунктах прийому вторсировини.

Також певний час цікавлюся роздільним збиранням та zero waste, але досі руки не доходили сортувати різні пакування - в основному з-під продуктів, адже вони з'являються в сміттєвому відрі мало не щодня. Нарешті, вчора й цього ранку я не викинув:

  • пакет від хліба
  • пакет від кефіру (сполоснув)
  • тетрапак з-під молока (сполоснув)
  • блістер із фольги з-під піґулок
  • обгортку від пачки з чаєм (шурхотливу - "шуршик", як його називають активісти)
  • "віконечко" від коробки з-під вівсяних пластівців
Це те, що я знаю, що приймають на переробку. Також відклав, аби з'ясувати пізніше, чи приймають:
  • фольгований конвертик з-під чайного пакетика
  • поліетиленовий пакетик з-під кориці (сполоснув)
Викинув, окрім паперових рушників, серветок і органічних відходів, картонні пачкі з-під чаю та пластівців. На разі не ставлю собі за мету нуль відходів, а це, все ж таки, картон (папір), котрий розкладається.

Завтра і в суботу будуть їздити активісти й збирати таку вторинну сировину. Спробую з ними зустрітися й запитати про двоє останніх. Може, з'явиться щось іще.

Загалом, я на початку шляху. Не знаю, як далеко зайду - я, все ж, людина лінива, а з пакуванням з-під продуктів усе ж треба трішки поморочитися: щонайменше сполоснути. Крім того, треба це десь тримати, поки назбирається якась притомна кількість, щоб здати на переробку. Наприклад, літрова тетрапачка молока випивається за два-три тижні, а більше тетрапаків не купуємо. Тож зібрати бодай кілька таких пачок - то буде й кілька місяців. Звісно, є речі, котрі збиратимуться швидше - ті ж таки пакети від кефіру.

Спробую, якщо не забуватиму й не набридне, найближчим часом писати сюди регулярно про те, що не викинув.

No comments: